Τράπεζες και αεριτζήδες!


Πώς θα γλιτώσετε το σπίτι σας! Πως να μη σας πιάνουν κοροϊοδο τράπεζες και αεριτζήδες! 

Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχει 25 χρόνια εφαρμογή σε άλλες χώρες.

Τον Ιούνιο έχουν κατατεθεί περισσότερες από 65.000 χιλιάδες αιιτήσεις για το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μεγαλύτερος αριθμός σε σύγκριση με άλλες χώρες.Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το ειρηνοδικείο Ν.Ιωνίας σήμερα προσδιορίζει δικάσιμο το έτος 2023.

Το μεγάλο ενδιαφέρον για το νόμο εξηγείται, διότι αποτελεί  στην πράξη μια ουσιαστική διέξοδος από την υπερχρέωση και το αυξημένο ενδιαφέρον κατέδειξε προβλήματα σε διατάξεις του νόμου, που προσπάθησε να τα επιλύσει η νομοθετική πρωτοβουλία  με το νέο νόμο 4161/13.Δεν έγινε όμως προηγουμένως διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς (δικαστές,δικηγόρους) και έτσι η συζήτηση συρρικνώθηκε με συνέπεια να μην μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές.

Ενδεικτικά ένα παράδειγμα, με το νέο νόμο καθιερώνεται η μηνιαία δόση του  10% του ποσού που θα έπρεπε ο δανειζόμενος να καταβάλει σε όλους τους δανειστές κάθε μήνα, ένα νέο στοιχείο, μια πρωτόγνωρη ρύθμιση που δεν συναντάται σε καμια χώρα, αντίθετα στις άλλες χώρες αρκεί  να πληρώσει ο οφειλέτης το 10% του ποσού για να απαλλαγεί από τα χρέη.

Με το νέο νόμο δεν είναι υποχρεωτικός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για την κατάθεση της αίτησης. Σύμφωνα με το άρθ 4 πργ 3 Ν.4161/13 τροποποιείται ριζικά η διαδικασία : Η προθεσμία συρρικνώνεται μέσα σε 6 μήνες από την κατάθεση της αίτησης  να οριστεί η δικάσιμος παρά το φαινόμενο στην πράξη να καθυστερεί η δικάσιμος εώς και 5 έτη.Παράλληλα προσδιορίζεται ημέρα και ώρα ή να επικυρωθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ή να συζητηθεί αίτημα προσωρινής διαταγής.Η ημέρα επικύρωσης προσδιορίζεται υποχρεωτικώς δύο (2) μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης

Σύμφωνα με τα άρθρα 5 πργ 1,2 Ν.4161/13: ο οφειλέτης έχει 15 ημέρες μετά την αίτηση να επιδώσει στους πιστωτές, οι πιστωτές έχουν 30 ημέρες να απαντήσουν (παρατηρήσεις) στις προτάσεις του οφειλέτη.Δηλαδή ο οφειλέτης έχει 15 ημέρες στη διάθεσή του να δεχτεί τις προτάσεις των πιστωτών του.

Διαφορά με το παλιό νόμο: οι τράπεζες έπρεπε  με το 3869/10 υποχρεωτικά γραπτώς να υποβάλουν εντός μηνός τις προτάσεις τους, με το νέο νόμο καλούνται να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους χωρίς να επηρεάζει εάν δεν τις καταθέσουν.

Ακόμη μια διαφορά : παλιά ο οφειλέτης σταματούσε να εξυπηρετεί, με το νέο νόμο από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να προβαίνει στις μηνιαίες καταβολές που ορίζονται στο άρθρο 5 παράγραφος 2 εδάφιο γ΄. Το ποσό της δόσης εύλογο με βάση την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερο 10% των μηνιαίων δόσεων που όφειλε να καταβάλει σε όλους τους δανειστές μέχρι τη στιγμή της υποβολής της αίτησης, το δε ελάχιστο ποσό καταβολής συνολικά στους δανειστές ανέρχεται σε 40 ευρώ μηνιαίως.

Αν δεν επέλθει συμβιβασμός και επικύρωση, ο Ειρηνοδίκης αποφασίζει κατά την ημέρα επικύρωσης κατόπιν αιτήματος του οφειλέτη ή πιστωτή ή και αυτεπαγγέλτως την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη, τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας του, καθώς και την καταβολή μηνιαίων δόσεων μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αίτησης, οι οποίες κατανέμονται συμμέτρως

Προκύπτει το ερώτημα αν δεν καταβάλω για 2 μήνες μέχρι την ημέρα επικύρωσης έχω πρόβλημα? Αρ 4 πργ 3 Ν.4161/2013 μέχρι την ημερομηνία της επικύρωσης όχι καταβολές από τον οφειλέτη.Την ημέρα επικύρωσης, κατά την οποία είτε θα επικυρωθεί ο ενδεχόμενος προδικαστικός συμβιβασμός από τον Ειρηνοδίκη είτε θα συζητηθεί ενδεχόμενο αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής. «Για την έκδοση προσωρινής διαταγής και τη λήψη προληπτικών μέτρων εφαρμόζεται το άρθρο 781 του Κώδικα Πολιτικής  Δικονομίας». Η ημέρα επικύρωσης προσδιορίζεται υποχρεωτικώς δύο (2) μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης.

Επιπλέον ανακύπτει το ερώτημα επιδίδει ο οφειλέτης και στους εγγυητές ? Απάντηση ναι επίδοση και στους εγγυητές οι οποίοι έχουν έννομο συμφέρον να γνωρίζουν την πορεία της αίτησης. Σύμφωνα με το 847 ΑΚ επομ. σωστό η επίδοση να γίνεται σε δανειστή και εγγυητή για να ενημερωθεί ο πιστωτής για τα στοιχεία του εγγυητή.

Στο άρθρο 4 πργ 3 του 4161/2013 προστέθηκαν τα εξής;

1)    Mέχρι να γίνει επικύρωση ή να συζητηθεί προσωρινή διαταγή (πλήρη διατήρηση μισθού ή σύνταξης που καταβάλλεται από Ταμ Παρακ ή Τ.Τ).

2)    Ο Ειρηνοδίκης αναστέλει καταδιωκτικά μέτρα, διατάσει διατήρηση πραγματικής και νομικής κατάστασης κινητών και ακινήτων του οφειλέτη.

Τίθεται το ερώτημα: αναφέρεται το εύρος των ζητημάτων που κρίνει ο Ειρηνοδίκης. Δηλ,απλά τον αριθμό και το υπόλοιπο των πιστωτών ή την νομιμότητα,την ορθότητα των απαιτήσεων των δανειστών (πχ αν εκ δόλου περιήλθε σε υπαίτια χρεωκοπία, ή αν ο οφειλέτης είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου, αν μεταξύ των 2 εως 5 ετών ενώ καταβάλει ο οφειλέτης να αποφασιστεί ότι αυτός δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου),(να απορριφθεί η αίτηση για υπαγωγή στο νόμο).

Αν στο πρώτο στάδιο έλεγχος δεν θα είχε νόημα η 2ετία.Αν  δεν εμπίπτει ο οφειλέτης τελικά  στις διατάξεις του νόμου δικαιούται   να αναζητήσει τα καταβληθέντα,.

Άλλη μια αλλαγή προστίθεται στο αρ. 7 πργ 2 του Ν. 4161/2013 : Αν συγκατατίθενται στο σχέδιο πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ του συνολικού ποσού των απαιτήσεων, στους οποίους περιλαμβάνονται σε κάθε περίπτωση το σύνολο των πιστωτών με εμπραγμάτως εξασφαλισμένες απαιτήσεις και πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ των τυχόν εργατικών απαιτήσεων, ο Ειρηνοδίκης υποκαθιστά σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας την έλλειψη συγκατάθεσης των πιστωτών που αντιτίθενται καταχρηστικά στο συμβιβασμό. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι επήλθε ο συμβιβασμός και η αίτηση για την απαλλαγή από τα χρέη ανακαλείται αυτοδικαίως. Ο οφειλέτης υποχρεούται να επιδώσει στους πιστωτές, οι οποίοι δεν συγκατατίθενται αντίγραφο, του επικυρωμένου σχεδίου.

Αρθ 2 πργ 1

Τα μέρη δύνανται πριν την υποβολή της αίτησης του άρθρου 4 παράγραφος 1 του παρόντος να προσφύγουν στη διαδικασία της διαμεσολάβησης.

Αρθ 2 πργ 4

Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται μέσα σε δέκα εργάσιμες ημέρες από την υποβολή σε αυτά σχετικού αιτήματος του οφειλέτη να του παραδώσουν χωρίς επιβάρυνση αναλυτική κατάσταση των προς αυτά οφειλών του κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα.

Κατα τη γνώμη του γράφοντος μεγάλη σημασία έχει η σπουδή του νομοθέτη να προσθέσει στο άρθ 2 την παράγραφο 5 Ν. 4161/2013, διότι αποτελεί ευνοϊκη διάταξη προς συγκεκριμένους αποδέκτες :

Αρθ 2 πργ 5

Αν εκχωρηθεί απαίτηση πιστωτή προς τρίτους, ο εκδοχέας που δεν έχει κύρια κατοικία ή έδρα στην Ελληνική Επικράτεια οφείλει να ορίσει αντίκλητο στην Ελληνική Επικράτεια κατά το άρθρο 142 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να τον γνωστοποιήσει στον οφειλέτη. Μέχρι τη γνωστοποίηση τεκμαίρεται ως αντίκλητος ο τελευταίος εκχωρητής της απαίτησης με κύρια κατοικία ή έδρα στην Ελληνική Επικράτεια.
- See more at: http://arouraios.gr/2013/07/pos-tha-glitosete-to-spiti-sas-pos-na-min-sas-pianoun-koroido-trapezes-kai-aeritzides/?=A1#sthash.XJGNO7fz.dpuf