Δάνεια των παλιννοστούντων


Το απόλυτο αδιέξοδο με τα δάνεια των παλιννοστούντων      


Ενώπιον ενός απίστευτου αδιεξόδου βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες (παλιννοστούντες ομογενείς), οι οποίοι έλαβαν  στεγαστικά δάνεια ύψους 60.000 ευρώ, στο πλαίσιο κρατικού προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης των παλιννοστούντων ομογενών που εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Πρόκειται για δάνεια τα οποία στην πλειοψηφία του δεν συμπεριλαμβανόταν εμπράγματη ασφάλιση (προσημείωση). Ωστόσο, σε πολλές των περιπτώσεων οι εν λόγω δανειολήπτες προχώρησαν και στη σύναψη ενός ή παραπάνω δανείων προκειμένου να συμπληρώσουν το ποσό για την αγορά του ακινήτου ή για να το επισκευάσουν. Τα δάνεια αυτά που έλαβαν σε δεύτερη φάση, περιείχαν εμπράγματη ασφάλεια (προσημείωση).

Εν μέσω της πιο σφοδρής οικονομικής κρίσης που έχει περάσει η χώρα, πολλοί από αυτούς τους δανειολήπτες βρέθηκαν σε πλήρη αδυναμία να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην τράπεζα ή τις τράπεζες -  σε περίπτωση που είχαν συνάψει εκτός από το στεγαστικό δάνειο κι άλλα δάνεια.

Οι περισσότεροι από τους παλιννοστούντες αναγκάστηκαν να λάβουν και δεύτερο δάνειο, εκτός από το στεγαστικό που πήραν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να επισκευάσουν το σπίτι που πήραν με τα λίγα χρήματα  του δανείου, σημειώνει μιλώντας στο radio1d.gr η νομική εκπρόσωπος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Αναστασία Παναγκασίδου.

Όπως αναφέρει, το αποτέλεσμα από αυτήν την υπερχρέωση είναι τώρα οι περισσότεροι από αυτούς να βρίσκονται ενώπιον των απαιτήσεων τόσο της Τράπεζας, στην οποία έχει υποθηκευθεί το ακίνητο τους, όσο και της Εφορίας, σε περίπτωση που δεν αποπληρώσουν τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου.
«Όταν κάποιος δανειολήπτης βρεθεί σε αδυναμία να αποπληρώσει κάποιες από τις εξάμηνες δόσεις που οφείλει για την αποπληρωμή του δανείου του, τότε το κράτος πληρώνει τη δόση στην Τράπεζα κι έπειτα αυτή η οφειλή του δανειολήπτη αποστέλλεται στην εφορία. Η εφορία μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη έναντι οφειλετών σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 3.000 ευρώ» εξηγεί η κ Παναγκασίδου.

Αναφέρει μία συγκεκριμένη περίπτωση μέλους του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών, κατά την οποία η δανειολήπτρια κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να διωχθεί ποινικά εξαιτίας οφειλών του προς το Δημόσιο, για το στεγαστικό δάνειο που έλαβε με την εγγύηση του Δημοσίου για την αγορά ενός σπιτιού, το οποίο στη συνέχεια εκπλειστηριάστηκε για μία οφειλή της δανειολήπτριας σε έταιρη τράπεζα. Ουσιαστικά, η δανειολήπτρια αφότου έχασε το σπίτι της το 2007 για χρέος σε άλλη τράπεζα, συνέχιζε να καταβάλλει τις δόσεις στην Τράπεζα για την αγορά του, για όσο διάστημα μπορούσε. Όταν, όμως, σταμάτησε να πληρώνει τις δόσεις της λόγω της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής της κατάστασης, οι οφειλές της εστάλησαν στην Εφορία, όπου και βεβαιώθηκαν. Τώρα, η γυναίκα κινδυνεύει με ποινική δίωξη εξαιτίας οφειλών της προς το δημόσιο.


«Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις δανειοληπτών που πρόκειται να βρεθούν ή να βρίσκονται ήδη ενώπιον παρόμοιου αδιεξόδου», τονίζει η κ Παναγκασίδου.

Το σοβαρό πρόβλημα το οποίο εγείρεται με τα δάνεια των παλιννοστούντων επιβεβαιώνει δικαστική πηγή μιλώντας στο radio1d.gr.
Πρόκειται για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες της χώρας οι οποίες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού της φτώχειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι γέροι, ανασφάλιστοι, αδύναμοι να εργαστούν και να επιβιώσουν με άλλον τρόπο, αναφέρει χαρακτηριστικά. Επιβεβαιώνει ότι αυτά τα δάνεια αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί με αυτά. Κινδυνεύουν, συνεχίζει, ΚΑΙ να χάσουν το σπίτι τους ΚΑΙ να βρεθούν αντιμέτωποι με τις απαιτήσεις του Δημοσίου, που είναι πρωτοφειλέτης.


Το ερώτημα, λοιπόν, που εγείρεται είναι πώς πρόκειται το Δημόσιο να κινηθεί από δω και πέρα στη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων, στην οποία, ουσιαστικά υπάγονται και τα δάνεια που έλαβαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου οι ρομά, οι σεισμόπληκτοι των Γρεβενών και οι πυρόπληκτοι της Εύβοιας: Θα ξεκαθαρίσει, επιτέλους, το ελληνικό Δημόσιο ποια είναι η σχέση που το συνδέει με τις Τράπεζες;

Μπορεί το ελληνικό Δημόσιο όταν του βεβαιωθούν αυτές οι οφειλές να στραφεί κατά του φτωχού; Όταν το ελληνικό Δημόσιο ασκούσε τη συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική δεν είχε προυπολογίσει το σχετικό κονδύλι με το οποίο θα τη στήριζε; Πώς, λοιπόν, χορήγησε αυτά τα προβληματικά δάνεια σε μία τόσο χειμαζόμενη κοινωνική ομάδα και τώρα την αφήνει εντελώς απροστάτευτη και βορρά στις ορέξεις των Τραπεζών;

Το ελληνικό δημόσιο και δη το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να απαντήσει άμεσα τι θα πράξει στις περιπτώσεις αυτές των δανείων τόσο των παλιννοστούντων όσο και των υπόλοιπων ομάδων που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία προκειμένου να προστατευθεί από την χιονοστιβάδα των δανείων που θα «κοκκινίζουν» το ένα μετά το άλλο και κατά εκατοντάδες.


Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος - Το απόλυτο αδιέξοδο με τα δάνεια των παλιννοστούντων